keskiviikko 26. elokuuta 2015

Day two, OneVet Pention

Toisen kokonaisen reissupäivänsä Paola aloitti aamuvarhaisella kävellen hotelliltaan noin yhdeksän kilometrin matkan OneVet-klinikalle.
Matkalla hän näki useita omatoimisia kulkuri-koiria, jotka aloittelivat uutta päivää kadulla etsien kuka mitäkin, ruokaa, vettä, kaveria, omaa ihmistään, kotia tai varjopaikkaa. Yhteistä niille kaikille oli se, ettei kukaan omista niitä, ainakaan enää. 
Valtaosa Romanian kodittomista koirista on entisiä omistettuja koiria tai niiden jälkeläisiä. Siksi emme puhukaan yleisesti ottaen kulkukoirista, puhumme kodittomista koirista. Kaduilla ja pelloilla elävät koirat eivät ole vaarallisia villikoiria. Ne ovat ihmisestä riippuvaisia lemmikkejä, jotka on hylätty tai jotka ovat ihmisten välinpitämättömyyden takia syntyneet kadulle.

Tästä syystä Kulkurien ensisijainen prioiriteetti Romaniassa ovat laajamittaiset sterilointiprojektit, joista voit lukea lisää TÄÄLTÄ

Takaisin aiheeseen! Klinikalle päästyään Paola tapasi tuttuja koiria eiliseltä päivältä ja muunmuassa eilen myöhään klinikalle saapuneen noin kolmen viikon ikäisen pennun emonsa kanssa. Myös tämä taapero on ikiomaa, sitoutunutta ja rakastavaa kotiaan vailla.


Kuva: Paola Suhonen

Aamupäivällä Paola tapasi OneVetissa myös muita suomalaisia vieraita. AlmaHelp Associatioinin perustajat ovat parhaillaan vierailulla Romaniassa tutustumassa tuleviin ja nykyisiin yhteistyötahoihinsa sterilointien parissa tapahtuvien projektien puitteissa. Hienoa! Tällä kentällä työtä todella riittää.

Aamun töiden jälkeen Paola ja klinikan toinen omistaja, eläinlääkäri Adina Vladut lähtivät yhdessä OneVetin hoitolan tiloihin, maaseudun rauhaan Cosobaan. Cosoba on pieni kylä puolen tunnin ajomatkan päässä Bukarestista ja sen liepeillä sijaitsee OneVetin hoitola, jossa majailee noin 200 koditonta koiraa, joista huolehtii sydämellinen ja tehokas Dr. Adina.

Matkalla Paola ja Adina puhuivat romanialaisen eläinlääkärin, eläinsuojelijan, äidin ja vaimon roolien yhdistämisestä, mikä ei suinkaan ole ihan yksinkertaista. Omat haasteensa tarjoavat tuleva talvi, loppumaton kodittomien koirien virta, paikan remonttiin käytetty raha ja aika, sekä Cosoban pormestarin nihkeä suhtautuminen paikan olemassaoloon. 

"Ei voi muuta kuin arvostaa tätä pariskuntaa, joka omistaa aikansa ja rahansa näin kallisarvoiseen työhön!", Paola sanoo.Dr. Adina ja kotia etsivä Tabita-koira
Kuva: Taija Jolanki


Perille päästyä Paolaa oli vastaanottamassa 70 hoitolan sisäpihalla vapaana oleilevaa koiraa. Suuri lauma tulee hämmästyttävän hyvin toimeen keskenään. 

"Hurja kokemus, kymmeniä koiria haki läheisyyttä, veti hilpeästi hameenhelmasta, tuli pyytämään leikkiin tai vaan huomiota antamaan... jotenkin tämän määrän keskellä tuli niin suivaantunut olo, miten ihmiset voivat jättää ystävänsä heitteille!", Paola hämmästelee. 


Hoitolan sisäpihan asukkeja
Kuva: Taija Jolanki


Onneksi näillä koirilla on joku, joka huolehtii niiden perustarpeista. Ne saavat säännöllisesti ruokaa, rajoitetusti liikuntaa ja ihmisen seuraa, sekä tarvittaessa eläinlääkärin apua. Valtaosalla Romanian kodittomista koirista tätä luksusta ei ole saatavilla. 

Hoitolassa oli koirapersoonia jokaiseen lähtöön. Kampurajalkaisen iloisen koiravesselin kohdalla käytiin keskustelua siitä, että koira voi elää laadukasta elämää kolmellakin jalalla tietyin edellytyksin ja pieniä pentuja oli myös kodittomana hurja määrä.Kodittomia pentuja
Kuva: Paola Suhonen


Pitkään kotia etsineen Tabita-koiran kanssa Paola vietti paljon aikaa ja Tabitasta löytyykin oma kirjoituksensa TÄÄLTÄ.

Lohtua päivään toi tieto, että moni hoitolan koirista on varattu ulkomaan adoptioon ja ne odottelevat pääsyä ikiomaan kotiin Suomeen tai Saksaan.
Siestan aika
Kuva: Paola Suhonen

OneVetin hoitolan sisäpihalta
Kuva: Paola Suhonen

Yksiömajoitusta
Kuva: Paola Suhonen

Elämä on odotusta.
Kuva: Paola Suhonen

Paolan ja Tabitan herkkä hetki :)
Kuva: OneVet

Kotia etsivä Timi
Kuva: Paola Suhonen

Varjopaikat ovat suosittuja
Kuva: Taija Jolanki

Paola ja häkkirivistöä
Kuva: Paola Suhonen

Lähes kaikki kuvissa esiintyvät koirat ovat vapaita adoptioon. Jos kiinnostut jostain kuvissa esiintyvästä koirasta, tutustuthan huolellisesti Kulkurien adoptio-infoihin ja otat sen jälkeen yhteyttä Sallaan.

Kulkurien nettisivuilta www.kulkurit.fi löydät myös paljon lisää tietoa Romanian kodittomien koirien tilanteesta ja tavoista auttaa Kulkurien toimintaa.


Kahden päivän intensiivinen tutustuminen OneVetiin on nyt Paolalla takana. OneVetin henkilökunta kiittää Paolaa hänen energiaa antaneesta vierailustaan ja toivottavat hänet tervetulleeksi takaisin milloin vain!


OneVetin omistajat Dr. Dragos Vladut, Paola ja Dr. Adina Vladut
Kuva: OneVetHuomenna Paolan matka suuntaa Rosioriin, matkan ehkä erityisimmän päivän ollessa edessä. 
Rosiorissa Paola näkee ja kokee Romanian koirien elämän äärilaidat, eläinsuojelutyön valoisimman ja synkimmän puolen yhden päivän aikana.

Tästä lisää huomenna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti